SERIS Security biedt bewakingsagenten gratis opleidingen

Mei 2024

Bewakingsagent is één van de 46 ‘zwaar statistische’ knelpuntberoepen in 2024, zo stelt VDAB. SERIS Security wil hier verandering in brengen met een nieuw initiatief: het gaat de opleiding tot bewakingsagent gratis aanbieden. Na een screening nodigt SERIS kandidaten uit op de schoolbanken van de eigen SERIS Academy. Begin april heeft SERIS Security deze aanpak opengesteld voor 15 gelukkigen. “Een veelvoud daarvan heeft zich kandidaat gesteld”, verklapt Hans Ternoot, HR Directeur bij SERIS Security. De opleiding is begin mei van start gegaan. 

Jarenlange zoektocht 
SERIS Security, één van de grootste veiligheidsspecialisten in België, is al enkele jaren volcontinu op zoek naar nieuwe medewerkers verspreid over het hele land. SERIS zoekt vooral bewakingsagenten maar ook alarmcentrale-operatoren, projectmanagers, monteurs, technische profielen en IT-specialisten. Deze mix is representatief voor de ontwikkeling van het bedrijf en de sector. Vooral de zoektocht naar (gewapende) bewakingsagenten en installateurs van alarmsystemen verloopt moeizaam. 
 

Zwaar statistisch knelpuntberoep 
Ondanks de economische onzekerheid en voorzichtigheid bij werkgevers blijft de arbeidsmarkt voor een groot aantal profielen zeer krap. Op de VDAB knelpuntberoepenlijst van 2024 staan 241 beroepen: 7 meer dan vorig jaar. Van die 241 worden 46 beroepen door VDAB bestempeld als ’zwaar statistisch knelpuntberoep’. Daar is het beroep bewakingsagent er ééntje van.  

 

Gratis opleiding als antwoord 
“Veel kandidaten haken af op het feit dat de verplichte vergunningen met opleidingen gepaard gaan: een traject dat een zekere inspanning vraagt, ook financieel”, stelt Ternoot vast. De opleiding ‘Algemeen Bekwaamheidsattest Bewakingsagent’ kost al snel meer dan 1000 euro per kandidaat. Die drempel wil SERIS Security nu wegwerken door deze gratis aan te bieden. 

“Als dit initiatief succesvol blijkt, willen we deze werkwijze op termijn openstellen voor een bredere groep kandidaten”
HR Directeur bij SERIS Security

  SERIS Security bewakingsagente SERIS Security bewakingsagent


Een unieke kans 
De opleiding is een uitgelezen kans voor wie zijn professionele leven over een andere boeg wil gooien. Tijdens deze zes weken durende, volledig gratis opleiding, bereidt SERIS de kandidaten voor op hun nieuwe rol als bewakingsagent. Na de opleiding kunnen ze onmiddellijk aan de slag voor één van de vele hoog aangeschreven klanten van SERIS Security. Stuk voor stuk boeiende werkomgevingen waar ze de net opgedane kennis en vaardigheden onmiddellijk kunnen toepassen. De opleiding is begin mei van start gegaan. Geïnteresseerden in een volgende kans worden uitgenodigd om www.serisjobs.be in de gaten te houden.  

Verbinding door opleiding 
SERIS Security lijkt met deze aanpak een berekend risico te nemen. Want met het attest dat ze na de opleiding uitschrijven, kunnen kandidaten in principe ook bij andere bewakingsfirma's aan de slag. “Op lange termijn is dat risico eerder beperkt”, schat Hans Ternoot in, “want de opleiding geeft ons een eerste kans om een sterke band met toekomstige Seris- bewakingsagenten op te bouwen. Met onze dynamische en opleidingsgerichte bedrijfscultuur maak ik me sterk dat we daarin zullen slagen.”  

4.000 opleidingsdagen per jaar 
Opleidingen geven is SERIS Security trouwens niet vreemd. Jaarlijks worden er zo’n 4000 formele opleidingsdagen voorzien voor de medewerkers. “Die sterke focus op opleidingen rendeert echt”, vult hij aan, ”niet alleen geven onze klanten steevast aan dat onze teams écht het verschil maken, maar we hebben ook de hoogste retentieniveaus in onze sector. Ons HR-beleid leverde ons in 2021 ook de titel op van tweede aantrekkelijkste werkgever van België volgens Randstad. 
 

“Onze opleidingen zorgen er enerzijds voor dat de medewerkers hun job optimaal kunnen (blijven) uitvoeren maar bieden natuurlijk ook mogelijkheden om door te groeien in het bedrijf – naar leidinggevende functies maar ook qua verbreding van de jobinhoud richting mobiele bewaking, alarmcentrale operator,... En dat is precies waar het ons om te doen is”. 
Christophe Segaert, CEO van SERIS Security 
Christophe Segaert - CEO SERIS benelux


On-the-job vervolgopleidingen 
Kandidaten die het basisattest halen, worden door SERIS Security ook on-the-job verder opgeleid. De functie van bewakingsagent is de voorbije jaren flink geëvolueerd. Zo spelen bijvoorbeeld sociale vaardigheden en communicatie skills een steeds grotere rol. “Onze agenten zijn dikwijls het eerste aanspreekpunt bij onze klanten. Daarom is het belangrijk dat zij de kwaliteiten hebben om op de juiste manier met bezoekers om te gaan, in eender welke situatie. Wij hebben dan ook een uitgebreid intern opleidingstraject, waar we o.a. met professionele acteurs werken om simulaties te doen van diverse, uitdagende situaties, om nieuwe agenten gewapend met de juiste attitude het veld in te sturen,” aldus Ternoot.