De impact en opportuniteiten van Covid-19

Oktober 2020

CEO Sven Van Hout over de veranderende maatschappij en hoe SERIS daarop inspeelt

Tijdens Shopt-IT, de virtuele beurs waar ICT Project Manager bij SERIS Belgium Stijn Verheyden het publiek toesprak over de gevaren van cybercriminaliteit, werd onze CEO Sven Van Hout geïnterviewd door VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere. Hij heeft het ondermeer over de gevolgen die de crisis (gehad) heeft op SERIS en haar medewerkers, maar ook de opportuniteiten die zich aankondigen kwamen aan bod. De coronacijfers en daarmee gepaard gaande maatregelen veranderen elke dag, maar de impact en toekomstperspectieven voor SERIS blijven dezelfde. Een overzicht.


Elke SERIS divisie ervaart de crisis op een andere manier

De veranderingen in de maatschappij ten gevolge van Covid-19 hebben een verschillende impact (gehad) op elk van onze divisies. Voor SERIS Security bijvoorbeeld was het een combinatie van meer en minder prestaties. Enerzijds zijn er klanten van wie de bedrijfssite gesloten werd waardoor bewaking er niet meer nodig was. Anderzijds konden we onze agenten inschakelen op andere locaties waar verscherpte maatregelen van kracht werden, zoals bij de grootwarenhuizen en winkelcentra. De balans bleef daardoor voor Security in balans, maar voor onze mensen bij SERIS Technology ligt dat anders. Zij werken op de installaties van grote technologieën zoals camerabewaking of inbraakdetectie. Omwille van het feit dat veel sites bij onze klanten gesloten waren hebben ze veel achterstand opgelopen, waardoor ze nu volop die achterstand moeten inhalen.

 

Administratieve taken zoveel mogelijk van thuis uit

Wanneer de overheid de regel oplegt dat wie van thuis uit kan werken daartoe verplicht is, dan geldt dit natuurlijk niet voor onze bewakingsagenten. De bewakingssector behoort tot de essentiële sectoren, waardoor fysieke aanwezigheid onvermijdelijk is. Voor de administratieve en ondersteunende diensten zoals finance en HR kunnen we wel grotendeels overschakelen op thuiswerk. Versoepelen de regels weer, dan wordt er gewerkt met een rotatiesysteem om te vermijden dat er te veel personen tegelijk op kantoor aanwezig zijn. Daar zijn we ondertussen volledig op geroutineerd.

 

Nieuwe kansen met beide handen aanpakken

Gelukkig zien we ook nieuwe uitdagingen voor SERIS. Wanneer de maatschappij weer op gang komt, zullen we allemaal blijvend rekening moeten houden met verscherpte maatregelen. Dit vraagt bijkomende dienstverlening op vlak van beveiliging. Denk maar aan event security. Wanneer de eventsector terug op gang zal komen, zal dit ongetwijfeld ook met maatregelen zijn die er vroeger niet waren, en waar wij moeten op inspelen.

 

Wat na Covid-19?

Wanneer alles voorbij zal zijn, zullen we niet direct terugkeren naar de oude manier van werken. We nemen zaken mee die we hieruit geleerd hebben. Qua digitalisering en bedrijfsprocessen bijvoorbeeld hebben we snel moeten schakelen. We waren tot nog toe, zoals veel andere ondernemingen, ingesteld op een organisatie waar iedereen vanop kantoor werkte. Door het thuiswerken hebben we moeten bijschaven, waardoor we nu georganiseerd zijn op een combinatiesituatie van thuiswerkers en personen die op kantoor blijven. Voor ondernemingen is het cruciaal dat ze corona- en thuiswerkproof zijn. Het is essentiel dat je met een grote groep van mensen vanop afstand je bedrijf draaiende kan houden.

 

Dank aan onze medewerkers

2020 was tot nu toe een veelbesproken jaar op allerlei vlakken. Naar onze medewerkers toe wil ik nog meegeven dat ik bijzonder fier ben op hun flexibiliteit, en het feit dat we oplossingen op maat kunnen blijven bieden in uitdagende tijden. De klanten kunnen blijven rekenen op onze expertise. We blijven ons tot het maximum inzetten om voor hen de beste beveiligingsoplossing aan te bieden. We zijn klaar voor de toekomst!
 

Bekijk hier het volledige interview