Beveiliging van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen herbergt een kunstcollectie met internationale uitstraling. Zeven eeuwen kunst, de grootste verzameling van de stukken van Rik Wouters en de belang-rijkste collectie ter wereld van James Ensor maken het museum tot één van de belangrijkste trekpleisters van de havenstad. De werken van deze wereldberoemde meesters zijn van onschatbare waarde en lokken jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het KMSKA is sinds 2011 in verbouwing. Het museum is gesloten, maar achter de schermen wordt hard gewerkt. Een grondige restauratie moet resulteren in één van de mooiste musea ter wereld. Een cruciaal aspect van het hernieuwde museum is de beveiliging van het gebouw zelf, inclusief haar waardevolle inhoud. In opdracht van de Vlaamse overheid installeerde SERIS het volledige beveiligingssysteem.

  • Meer dan 270 camera’s
  • Aangevuld met toegangscontrole, kunstwerkbeveiliging en meer dan 500 detectiepunten 
  • Slimme alarmfunctie
  • Aangestuurd vanuit de controlekamer
  • Beveiliging tegen diefstal en detecteren vandalisme

DE UITDAGING 

EEN SLUITENDE BEVEILIGING DIE OPGAAT IN HET GEHEEL

De grote uitdaging voor zo’n atypische locatie is tweeledig. De kunstwerken die er hangen zijn onvervangbaar. Enerzijds moet de beveiliging dus meer dan waterdicht zijn, en ten tweede mag de aangebrachte technologie de esthetiek niet verstoren. Dat daarvoor werd gekozen voor de goede zorgen en expertise van SERIS geeft een enorme boost aan het volledige team.

ONS ANTWOORD HIEROP

Geïntegreerde beveiliging

Waar de beveiliging van het KMSKA vroeger bestond uit verschillende los-staande elementen, installeerde SERIS nu een geïntegreerd systeem dat vanuit een controlekamer in zijn totaliteit kan worden aangestuurd met een centrale interface. Alle informatie die nu binnenkomt via de camera’s, de magneetcontacten en tags wordt nu op één locatie samengebracht, wat veel sneller een duidelijk beeld geeft van een eventueel probleem.

Om de esthetiek op te vangen werd er geopteerd voor minimalistische camera’s, die bovendien werden geschilderd in de kleur van de muur waarop ze werden gemonteerd. Op die manier blijven de kunstwerken volledig tot hun recht komen in de majestueuze museumzalen.

Om de integratie nog completer te maken is er een SMS (Security Management System) voorzien om naast toegangscontrole, CCTV, kunstwerkbeveiliging, inbraakdetectie en branddetectie-installatie ook het gebouwbeheersysteem, de mobiele communicatie en de lichtsturingen tot één geheel te brengen.

"Dankzij SERIS hebben we nu een real-time, centraal systeem om de kunstschatten in ons museum te beveiligen. Daarnaast was SERIS ook zo flexibel om rekening te houden met de esthetiek door de camera’s in de kleur van de specifieke zaal te schilderen. Geweldig hoe ze met ons meedenken."
Wouter Covens, Operationeel Manager KMSKA

Futureproof met tal van opties voor uitbreiding

Het systeem dat werd geïnstalleerd voldoet aan alle behoeften van het KMSKA vandaag, maar is er tevens op gericht om ook de vragen van morgen te kunnen beantwoorden. Zo kan dit beveiligingsconcept, mits wat bijkomende programmatie, ook worden ingezet voor crowd control. Daarnaast kunnen er onder andere ook al volgfuncties worden geïmplementeerd.

Sta je voor een uitdagend beveiligingsvraagstuk
dat een aanpak op maat nodig heeft?

Contacteer SERIS Technology via +32 (0)16 68 98 68 of 
information.technology@seris.be.