Laat je niet hacken!

Oktober 2020

Versnelde digitalisering zorgt voor meer cybercriminaliteit. Maar zijn we hierop voorbereid?

Enkele weken geleden maakte collega Stijn Verheyden het mooie weer op Shopt-IT 2020, de hoogmis voor alles wat informatie en technologie in de lokale publieke sector betreft. Stijn  was een van de sprekers op dit digitale event en inspireerde het publiek met zijn inzichten over cybercriminaliteit, een topic dat in tijden van versnelde digitalisering actueler is dan ooit! Hierbij de vijf dingen die wij onthouden uit de presentatie van Stijn:

 

Cybercriminaliteit is big business! 

Vorig jaar alleen al goed voor 1,7 biljoen euro en, samen met het aantal slachtoffers, gaat dat cijfer enkel verder de hoogte in. Sinds de pandemie is er een stijging van maar liefst 300%.

 

We zijn onvoldoende gewapend tegen cybercriminaliteit

77% van de bedrijven heeft vandaag geen cyber incident response plan en 82% heeft geen cybervaardigheden.

 

Phishing

Phishing is vandaag een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit en kent een jaarlijkse groei van maar liefst 65%. Het merendeel van de bedrijven (75%) werd het voorbije jaar slachtoffer en 90% van de cyberaanvallen op bedrijfsnetwerken zijn het gevolg van phishing.

 

Spam-mails

Naast phishing zien we ook meer en meer ransomware, malafide bijlages die via spam-mails verstuurd zijn en die vervolgens het hele systeem aantasten. Ook social engineering, waar toevallige gesprekken of ontmoetingen dienen om (bedrijfs)informatie te ontfutselen, wordt meer en meer toegepast.

 

De beste verdediging is herkenning

Door te sensibiliseren rond phishing en de andere praktijken lopen bedrijven en mensen minder snel in de val.

 


Voor actuele info rond cybercriminaliteit, check de website van V-ICT-OR